Jegyzőkönyv

 az OLVSZK-MAB üléséről

 

 

Időpont: 2003. október. 14. 13: 30 óra

Helyszín: OGYIK, Tanácsterem

Jelen vannak:

Prof. Dr. Horváth Andrea

Prof. Dr. Endrőczi Elemér

Dr. Czikkely Rózsa

Dr. Dán Anikó

Prof. Dr. Fodor Mihály

Prof. Dr. Ferencz Antal

Dr. Hetyésy Katalin

 

Előzetes távollétet bejelentette:

Prof. Nagy Erzsébet

Dr. Fekete Mátyás

Dr. Liszt Ferenc

 

 

  1. napirendi pont:

 

Az előző ülés jegyzőkönyvében rögzített feladatok teljesítésének megtárgyalása.

 

·         Prof. Dr. Horváth Andrea: bár a következő napirendi pontban szereplő Mérési bizonytalanság…c. munkaanyag irodalomjegyzéke tartalmaz nemzetközi hivatkozásokat az akkreditációval kapcsolatosan, felkérte Prof. Dr. Fodor Mihályt a hasznos Web-site jegyzék véglegesítésére, melyet követően a link gyűjtemény felkerül az MLDT honlapra. Határidő: 2003. október 27.

·         Dr. Fekete Mátyás által elkészített könyvreferátum (David Burnett: Accreditation in…. ) bekérése a Laboratóriumi Medicinában való megjelentetés céljából. (Prof. Dr. Ferencz Antal)

·         Döntés született egyúttal arról, hogy az Orvosi Hetilapban megjelent, laboratóriumi akkreditációval foglalkozó két cikket a társaság lapjában is megjelentetjük (szerzők: Horváth-Mikó-Endrőczi, és Horváth-Mikó-Fehér-Ring). A gyakorlati tennivalók elvégzését (copyright, engedélykérés az OH-tól, stb.) Prof. Dr. Ferencz Antal vállalta.

 

  1. napirendi pont:

 

Prof. Dr. Endrőczi Elemér által készített összefoglaló megvitatása a Mérési bizonytalanság és mérések visszavezethetősége tárgykörben. A munkaanyag a meghívó mellékleteként a tagok részére előzetesen elküldésre került.

·         A Bizottság egyhangúlag köszönetét fejezte ki Endrőczi professzor úrnak a rendkívül gondos, és a kérdéskört mélységében elemző anyagért. Professzor úr kérte a MAB tagokat, hogy az elkövetkezendő két hétben a részletekbe menő, akár oldalankénti észrevételeket, hozzáfűzéseket juttassák el részére. Jelezzék a tagok azt is, ha bizonyos kérdések nehezen értelmezhetők, érthetők. Határidő: 2003. október 27. (észrevételek, javaslatok)

·         A megbeszélés során észrevételeit Prof. Dr. Ferencz Antal (nem Gauss eloszlás) és Prof. Dr. Horváth Andrea közölte.

·         Dr. Czikkely Rózsa néhány sajtóhibára hívta fel a figyelmet (summa jel hiány a képletekben) Endrőczi professzor kérte az anyag e szempontból történő áttekintését is.

·         A Bizottság felkérte Endrőczi professzort az anyag kettéválasztására: 1. Mérési bizonytalanság, 2. Visszavezethetőség témakörben. Javasolta továbbá, hogy a részletes anyag mellett készüljön egy tömörebb, az Egészségügyi Közlönyben megjelentethető ajánlás (módszertani levél) is.

·         Az anyagok (mind a rövid, mind a hosszú változat) célja útmutató, tájékoztató kidolgozása a szakma részére, a fenti kérdéskörök alaposabb megértéséhez, továbbá konkrét eljárásrend kidolgozása a laboratóriumok számára. Ezeken túl, célszerű a definíciókat, alapfogalmakat az anyagban tisztázni, mely jó alapul szolgálhat a NAT NAR-20-IX dokumentum revíziójához is.

·         A megismertetés, az eljárásrend megvalósulása csak széleskörű terjesztés, oktatás révén lehetséges, ezért javaslat született a Laboratóriumi Medicinában való, több részben történő megjelentetésről.

·         A Bizottság javasolja az OLVSZK-nak, hogy esetlegesen kreditpont-szerző, kötelező továbbképzések programjai közé is vegye fel a témát.

 

  1. napirendi pont:

 

Dr. Dán Anikó által összeállított gyakorlati útmutató megtárgyalása a Mérési bizonytalanság kiszámítására.

·         Általános vélemény, hogy a példaszámítások jól követhetők, de nem kezelik azt a kérdést, ha szisztémás hiba fordul elő a laboratóriumokban.  Ennek kezelésére egyébként az ISO 17025 szabvány és a GUM, illetve az új EA-4/xx dokumentumok sem térnek ki, holott a szisztémás hiba az orvosi laboratóriumi leletek által közölt diagnosztikus információt nagymértékben befolyásolja. Ez az iparból átvett szabvány hiányossága, melyet még az ISO 15189 sem kezel megfelelően. Az orvosok és metrológusok álláspontja a kérdésben különböző.

·         A laboratóriumoknak iránymutatást kell adni a tekintetben, hogy ha szisztémás hibát észlel a mérései során, mit kell tennie, és mekkora a még megengedhető/elfogadható eltérés mértéke. A probléma jelentőségét adja, hogy általában a laboratóriumokban a véletlen hiba mértéke jóval kisebb, mint a szisztémás hibáé.

 

Az előző két napirend vitájának végső konklúziójaként a Bizottság felkérte Endrőczi professzort, hogy a részletes anyagon kívül dolgozzon ki a laboratóriumok számára egy rövidített, akár pontról- pontra vonatkozó útmutatást, a rutin laboratóriumi szituációkra szabottan. Az útmutató tartalmazni fogja, hogy mit kell (szabad) és mit nem szabad tenni a laboratóriumi munka során a mérési bizonytalanság csökkentése és szisztémás hibák elkerülhetősége érdekében. Határidő: november első napjai.

 

A Közlönyben megjelentetendő rövidebb anyagot egyeztetjük a NAT-tal és a metrológusokkal, és az OLVSZK elé terjesztjük szavazásra és jóváhagyásra, majd azt követően küldjük az ESZCSM-be. 

 

 


4. napirendi pont:

 

Az OLVSZK-MAB dokumentum és mintakezelési javaslatának véglegesítése.

·         Az ESZCSM egészségügyi dokumentációk kezelésére vonatkozó új jogszabály előkészítő csoportjához javaslatainkat már eljuttattuk, de az előkészítő munka rendkívüli lassúsága miatt nem célszerű várnunk arra, hogy javaslatunk a jövőben kibocsátandó rendelet részét képezze.

·         Ezért a MAB újratárgyalta a dr. Hetyésy Katalin által elkészített anyagot és a végleges módosításokat megtette.

·          A javasolt végleges változatot mellékelt fájlban eljuttatjuk a tagoknak. Amennyiben változtatási javaslat már nem érkezik, az anyagot előterjesztjük szavazásra az OLVSZK következő napirendi pontjaként, és kérjük az ESzCSM illetékeseit, az Egészségügyi Közlönyben „Ajánlás” formájában való megjelentetésre. Megjelenés előtt szükség lehet az OEP-pel való egyeztetésre is az Ajánlásban szereplő, finanszírozási dokumentációt érintő esetleges kérdések egyeztetése érdekében.

·         A Mikrobiológiai Szakmai Kollégium álláspontját is figyelembe véve, a javaslat önállóan kerül beterjesztésre az OLVSZK által.

 

5. napirendi pont:

 

A „Laboratórium akkreditálás haladóknak” c. egy-napos, kreditpontos továbbképzések helyszíneinek változatlanul hagyása mellett (Budapest, Pécs, Szeged, Debrecen) a továbbképzés sorozat tervezett időpontjainak 1 hónappal történő későbbre csúsztatását (azaz januárról februárra) javasolta a Bizottság. A program megszervezéséért a MAB részéről Prof. Dr. Horváth Andrea, a helyi szervezésért a fenti régiókat képviselő MAB tagok felelnek.

 

 

Szeged-Győr, 2003. október 18.

 

 

 

 

Prof. Dr. Horváth Andrea                                                           Dr. Hetyésy Katalin

Elnök                                                                                      Titkár